Welcome to Citizen

Op naar een kindvriendelijk beleid in Pelt!

Sinds 1 januari vormen de vroegere gemeenten Neerpelt en Overpelt de nieuwe gemeente Pelt. We willen de inwoners van Pelt zoveel mogelijk betrekken bij beleidsbeslissingen en samen met jullie bouwen aan een sterke en mooie gemeente. Inwoners die niet kunnen deelnemen aan publieksmomenten en workshops willen we via dit online participatieplatform de kans geven om voorstellen te doen en feedback te geven op ideeën van anderen.

Bekijk hieronder onze participatiecampagnes:

Kinderen, jongeren en hun ouders zijn belangrijk in Pelt! Daarom zijn we met het traject 'Kindvriendelijk Pelt' gestart. Zo kunnen we bepalen waarop de gemeente prioritair wil inzetten en een kindvriendelijk beleid op maat uitstippelen.

Onder de projectnaam ‘Brede School’ zal er een nieuw multifunctioneel gebouwencomplex gerealiseerd worden in het binnengebied van Lindel. Alle drie hebben ze een tekort aan ruimte in veelal gedateerde gebouwen: de kinderopvang, de school en de parochiezaal.

Binnenkort begint de eerste fase van de bouw van het project ‘Agter de Heuf’. Het project is een project waarin wonen, zorg en handel samengaan en waarin verschillende vormen van wonen onderdak vinden: van starterswoningen over luxeappartementen tot sociale woningen en zorgwoningen.

De basisschool en kinderopvang in Grote Heide hebben extra ruimte nodig. Het ontmoetingscentrum kan een update gebruiken. We willen gebruikers, zoals de kinderen en hun ouders, betrekken bij de uitwerking van deze plannen. Heb jij hier ideeën rond?

De nieuwe wijk Haspershoven moet hét antwoord worden op de uitdagingen van de toekomst. We vroegen jullie mening en gaven ze mee aan 3 ontwerperteams. Wat denk jij over hun voorstellen?

In december 2017 namen de gemeenteraden van de vroegere gemeenten Overpelt en Neerpelt de definitieve beslissing over de fusie en over de naam van de fusiegemeente. De nieuwe gemeente zal Pelt heten.

Voor meer informatie over de fusie kan je terecht op www.gemeentepelt.be. Je vindt er veel gestelde vragen en onze antwoorden. Bijkomende vragen kan je er ook stellen.

In het voorjaar van 2018 organiseerden we in het kader van de fusie inspiratie-avonden. Er werd telkens een spreker uitgenodigd. Achteraf konden jullie ons zowel ter plaatse als online ideeën met betrekking tot het thema bezorgen. Alle ideeën kan je hier vinden. Bouw hier verder aan de ideeën of doe nieuwe voorstellen!

Uit meer dan 400 voorstellen kozen 54 Peltse buurten een voorstel van hun nieuwe straatnaam. De gemeenteraden van Neerpelt en Overpelt legden in mei 2018 de nieuwe namen definitief vast. Sinds januari 2019 zijn de nieuwe straatnamen officieel 'in dienst'.

Meer dan 9 000 inwoners van de vroegere gemeenten Overpelt en Neerpelt, of meer dan één derde van de stemgerechtigde inwoners, stemden voor hun favoriete naam voor de nieuwe gemeente. Bijna drie op vier stemde voor 'Pelt'. De overige namen (Dommelpelt en Pelten) haalden elk ruim tien procent van de stemmen.