Welcome to Citizen

Neerpelt en Overpelt samen op weg naar Pelt

De gemeenten Neerpelt en Overpelt willen vanaf 2019 samen een nieuwe, sterke en mooie gemeente worden. We willen de inwoners van Pelt zoveel mogelijk betrekken bij de vele beslissingen die moeten genomen worden. Inwoners die niet kunnen deelnemen aan publieksmomenten en workshops willen we via dit online participatieplatform de kans geven om voorstellen te doen en feedback te geven op ideeën van anderen.

Bekijk hieronder onze participatiecampagnes:

Neerpelt en Overpelt vormen vanaf 1 januari samen de gemeente Pelt. Binnen deze nieuwe gemeente willen we jongeren van 14 tot 22 jaar goed bereiken. Daarom organiseren we een enquête om te weten welke media jongeren gebruiken en hoe zij op zoek gaan naar informatie in en over de gemeente.

Onder de projectnaam ‘Brede School’ zal er een nieuw multifunctioneel gebouwencomplex gerealiseerd worden in het binnengebied van Lindel. Alle drie hebben ze een tekort aan ruimte in veelal gedateerde gebouwen: de kinderopvang, de school en de parochiezaal.

Binnenkort begint de eerste fase van de bouw van het project ‘Agter de Heuf’. Het project is een project waarin wonen, zorg en handel samengaan en waarin verschillende vormen van wonen onderdak vinden: van starterswoningen over luxeappartementen tot sociale woningen en zorgwoningen.

De basisschool en kinderopvang in Grote Heide hebben extra ruimte nodig. Het ontmoetingscentrum kan een update gebruiken. We willen gebruikers, zoals de kinderen en hun ouders, betrekken bij de uitwerking van deze plannen. Heb jij hier ideeën rond?

De nieuwe wijk Haspershoven moet hét antwoord worden op de uitdagingen van de toekomst. We vroegen jullie mening en gaven ze mee aan 3 ontwerperteams. Wat denk jij over hun voorstellen?

Op maandag 18 december namen beide gemeenteraden de definitieve beslissing over de fusie en over de naam van de fusiegemeente. De nieuwe gemeente zal Pelt heten.

Voor meer informatie over de fusie kan je terecht op www.gemeentepelt.be. Je vindt er veel gestelde vragen en onze antwoorden. Bijkomende vragen kan je er ook stellen.

Kom je naar de inspiratieavonden over de fusie? Jullie ideeën van de voorbije avonden kan je hier vinden. Bouw hier verder aan de ideeën of doe nieuwe voorstellen!

Uit meer dan 400 voorstellen kozen 54 Peltse buurten een voorstel van hun nieuwe straatnaam. De gemeenteraden van Neerpelt en Overpelt in zitting van eind mei leggen de nieuwe namen definitief vast, vanaf januari 2019 zijn de nieuwe straatnamen officieel 'in dienst'.

Meer dan 9 000 inwoners van Overpelt en Neerpelt, of meer dan één derde van de stemgerechtigde inwoners, stemden voor hun favoriete naam voor de nieuwe gemeente. Bijna drie op vier stemde voor 'Pelt'. De overige namen (Dommelpelt en Pelten) haalden elk ruim tien procent van de stemmen.