Kindvriendelijk Pelt

Kindvriendelijkheid beleid analyseren
01/03/2018
Fase één
Beleving van kinderen en jongeren
01/03/2019
Fase twee
06/10/2019
Rapportage
01/03/2020
Kandidatuur label kindvriendelijke gemeente

Kinderen, jongeren en hun ouders zijn belangrijk in Pelt!  Onder begeleiding van de VVJ (Vereniging Vlaamse Jeugddiensten) gaan we de uitdaging aan om het intensieve traject ‘Kindvriendelijke steden en gemeenten’ te doorlopen.

In de eerste fase van het traject Kindvriendelijk Pelt bepaalden we waarop de gemeente prioritair wil inzetten. Dit deden we aan de hand van cijfermateriaal, enquêtes en focusgroepen. In de tweede fase bepalen we toekomstige acties via participatieve workshops en methodieken op maat van kinderen en jongeren.

In de tweede fase van het project (het belevingsonderzoek) focussen we ons op de volgende thema’s:

  • RUIMTE
  • PSYCHISCH WELBEVINDEN
  • HET GEVEN VAN EEN STEM AAN KINDEREN EN JONGEREN (PARTICIPATIE).

 

Hieronder een greep uit de verschillende belevingsonderzoeken en methodieken:

We trokken naar lagere en secundaire scholen om rechtstreeks met kinderen en jongeren in gesprek te gaan; en we spraken kinderen aan tijdens creaworkshops en op Buitenspeeldag.  Zowel met de kinderraad als met jongeren van het secundair werd in gesprek gegaan over participatie; en via de “droomhuis-methodiek” en het “moodboard ivm wonen” kregen we een betere kijk op hoe kinderen en jongeren hun eigen woning – en alles wat daarbij hoort – ervaren.  Heel wat Peltse kinderen gingen op pad met go pro’s om de (on??)veilige (school)routes in kaart te brengen, en we trokken naar het Valkenhof, kinderopvang Ravotterke en SPW voor belevingsonderzoeken.

Deze belevingsonderzoeken leverden een schat aan informatie op die meegenomen werd in het strategisch meerjarenplan van gemeente Pelt.

In het voorjaar van 2020 wordt er voortgewerkt aan een strategische visie voor Kindvriendelijk Pelt met doelstellingen en concrete acties.