home-page
Deel op facebook
Deel op twitter
home-page
Deel op facebook
Deel op twitter
Ga terug naar het overzicht van nieuwsitems

Elektrische bakfietsen

Pelt gaat twee elektrische deelbakfietsen uitlenen: een family bike voor de Peltse gezinnen en een cargo bike voor de lokale handelaars.
 
Op 11 mei aanstaande kunnen de handelaars kennismaken met de cargobike, op 14 mei kan iedereen tijdens de weekmarkt in de Kerkstraat een proefritje maken met de family bike. Vervolgens kan je de bakfietsen gratis reserveren voor een testperiode van drie weken.

Fietsvriendelijke gemeente Pelt beschouwt de elektrische bakfiets als één van de meest duurzame transportmiddelen van de toekomst. Voor korte verplaatsingen ben je immers vaak sneller met de fiets.
 
Cargo bike voor handelaars

Pelt gelooft dat de cargo bike Peltse handelaars en zelfstandigen nog efficiënter en duurzamer zal maken. De gemeente kocht daarom een cargo bike met laadbak van 300 liter. Die garandeert dat handelaars hun lokale leveringen vlot kunnen uitvoeren. Het deksel is zelfsluitend. De laadruimte van de cargo bike is bijvoorbeeld ideaal om als klusjesman je gereedschap te vervoeren of om als bakker broodjes aan huis te brengen. 

Family bike voor inwoners
Daarnaast kocht de gemeente een family bike voor de Peltse gezinnen. Daarin kan je 2 tot 3 kinderen meenemen. Dat is ongetwijfeld een hele belevenis voor de kinderen. Stevige gordels en een stevige bak bieden bescherming aan de kleinsten. Uiteraard kan je er ook je boodschappen mee gaan doen.

Testen
Zowel gezinnen als handelaars kunnen vanaf half mei de bakfietsen drie weken gratis lenen en uittesten. Reserveren kan door een mail te sturen naar planningenprojecten@gemeentepelt.be. Vermeld je naam, naam zaak (voor handelaars), adres, tel.nr en de gewenste periode. De beschikbare periodes zijn binnenkort te vinden op www.gemeentepelt.be/bakfietsen.

Promovideo
Voor de cargo bike werd eind maart een promovideo opgenomen. De Peltse actrice Joke Emmers testte voor ons de bakfiets en legt omstandig uit welke allemaal de voordelen zijn. De beelden werden gemaakt door Jens Veraa en Didier Coldenhoff. Deze laatste verzorgde ook de montage.
Klik hier om de video te bekijken.

Mobilab
De Peltse bakfietsen kosten elk iets meer dan 6000 euro. De aankoop kadert in het Mobilab-project dat loopt in samenwerking met Mobiel 21. Mobiel 21 ondersteunt hierbij 3 Limburgse gemeenten – Pelt, Peer en Oudsbergen – om werk te maken van meer duurzame mobiliteit. Door hun inwoners te laten proeven van mobiliteitsoplossingen die burgers zelf voorstellen, werken ze aan duurzame gedragsverandering. De gemeente Pelt kiest nu voor een deelsysteem met een bakfiets en een cargofiets die mensen gratis kunnen uitproberen gedurende 3 weken. Met zo’n bakfiets heb je dus niet per se meer een auto nodig om grotere stukken te vervoeren of extra passagiers mee te nemen. Het zijn allebei duurzame oplossingen voor een gezonde fietsgemeente op mensenmaat.

Deel op facebook
Deel op twitter