home-page
Deel op facebook
Deel op twitter
Ga terug naar het overzicht van nieuwsitems

Voormalig gemeentehuis wordt modern en duurzaam gemeenschapshuis

Het voormalige gemeentehuis aan het Kerkplein is begonnen aan zijn metamorfose tot hedendaags trefcentrum. Het historische gedeelte langs de Kerkstraat wordt in de radicale make-over geïntegreerd. Centraal in het complex zal de gloednieuwe bibliotheek van Pelt staan. Het nieuwe centrum zal tevens de locatie zijn voor de zittingen van de gemeenteraad, de huwelijken en officiële ontvangsten. Het Huis van het Kind krijgt een fysiek onthaal in het gebouw.

Vanaf het begin van de fusie heeft Pelt geijverd voor een persoonlijke, efficiënte en kwaliteitsvolle dienstverlening in duurzame, centraal gelegen, gebouwen. Intussen zijn alle administratieve diensten samengebracht in het uitgebreide gemeentehuis aan de Oude Markt en de technische diensten in de vernieuwde site aan de Lieven Bauwenslaan. 

Met de verbouwing van het voormalige gemeentehuis aan het Kerkplein wordt er een nieuwe mijlpaal aan toegevoegd. Het wordt een trefcentrum met daarin de raadzaal voor de gemeenteraadszittingen, functionele ruimtes voor vergaderingen en plaats voor officiële ontvangsten, huwelijken en ceremonies. Dankzij het fysieke onthaal van het Huis van het Kind Pelt, biedt het gebouw ruimte voor consultaties van Kind&Gezin, de Opvoedingswinkel en andere partners van het Huis van het Kind Pelt. Centraal in de make-over komt de nieuwe en eigentijdse centrale bibliotheek van Pelt: van gemeentehuis naar gemeenschapshuis.

Het complex wordt opgebouwd volgens het concept van de ‘third place’, of ‘derde plek’: een plaats waar je bent als je niet thuis of op het werk bent. Belangrijk is dat je er jezelf veilig en thuis voelt, op een laagdrempelige manier waar ontmoeting centraal staat. De openingsuren zullen veel ruimer zijn dan die van de huidige bib, zowel ’s avonds als in het weekend. Ideaal voor een aangename middagpauze met een krant, boek of tijdschrift, maar eventueel ook als werkplek voor een uurtje of een korte pauze tussendoor, een klein overlegmomentje of als studieplek voor de Peltse jongeren.

75 % energiebesparing

De gemeente besteedt bij de verbouwing bijzondere aandacht aan duurzaamheid. Pelt klopte daarvoor aan bij netbedrijf Fluvius. Met zijn ESCO-dienst adviseert het netbedrijf openbare besturen bij het inplannen van energiebesparende maatregelen en begeleidt het de steden en gemeenten bij de realisatie ervan.

Primeur is dat het vernieuwde centrum verwarmd en gekoeld zal worden zonder fossiele brandstoffen. Daarvoor wordt een beroep gedaan op geothermie en warmtepompen. Er komen tevens extra zonnepanelen op het dak. Alle nieuwe technieken tezamen realiseren een energiebesparing van liefst 75 %.  Met een investering van iets meer dan 8 miljoen euro is dit meteen een van de grootste ESCO-projecten die Fluvius zal realiseren.

Publiekstrekker

In het voorjaar van 2024 moet het gebouw klaar zijn. Pelt zal dan één van de mooiste en modernste bibliotheken van de provincie hebben: energiezuinig, met tal van zit- en leeshoekjes, een tribune voor lezingen, ruimte voor ontmoetingen en vooral een sprankelend nieuw stukje architectuur in het centrum, met zicht op de Dommel. Een echte publiekstrekker in Pelt.

Naam gezocht

Door de vele functies die het gebouw zal herbergen dekken “gemeentehuis” of “bibliotheek” niet langer de lading. Dit bijzonder centrum dat ter beschikking staat van de gehele gemeenschap, mag een passende naam dragen. De gemeente Pelt zal daarom een participatietraject starten om samen met de Peltenaren te zoeken naar een nieuwe naam voor het gemeenschapshuis aan de Dommel.

Wil je uitgenodigd worden om mee te denken over de naam van het gebouw en over andere nieuwe projecten, laat dan je contactgegevens achter via dit formulier.

 

Het meisje op de foto is Ella Meliado, de eerste Peltse ‘fusie’-baby (geboren op 3 januari 2019) die nu nog steeds in Pelt woont. Zij mocht mee de bouwwerken symbolisch op gang brengen.

 

Deel op facebook
Deel op twitter