home-page
Deel op facebook
Deel op twitter
home-page
Deel op facebook
Deel op twitter

Workshopreeks met kinderen speelpleinwerking

20-10-2022

Ook in de tweede fase van het project Peltorama 2050 focussen we op diegenen die de grootste impact van het project zullen ervaren, namelijk de kinderen en jongeren. Daarom trokken we midden augustus naar de gemeentelijke speelpleinwerking 'De Speelvogels', voor drie workshops van telkens een 2-tal uur met kinderen tussen 9 en 13 jaar. De toekomstige kindvriendelijke ruimtelijke ontwikkeling in Pelt. Hoe zien kinderen dat zelf? Dat was het uitgangspunt van dit korte traject. Met een reeks speelse methodieken, met opdrachten binnen en buiten, gingen we aan de slag.

We vroegen de kinderen o.m. wat er goed is aan Pelt en wat eerder een knelpunt. We gingen enkele keren met de kinderen op stap en vroegen hen het ons en andere grote mensen ter plekke te laten zien. Er kwamen dingen naar boven rond voorzieningen (speelplekken, bibliotheek, sporthal, ...), verkeersveiligheid en veiligheid in het algemeen.

Daarnaast lieten we de kinderen een oefening doen rond het invullen van ruimte met woningen en voorzieningen als scholen, winkels, speeltuinen, ... Hoe plaatsen kinderen woningen en voorzieningen in een vooraf afgebakend stuk? Kiezen ze voor alleenstaande of geschakelde woningen? Zetten ze appartementen? Waar plaatsen ze de voorzieningen? Dichtbij de woningen of verder af? Voorzien ze groen? Boeiende vragen waar nog boeiendere antwoorden op kwamen.

De gemeente liet zich voor dit traject begeleiden door Peter Dekeyser van Kind & Samenleving. Het verslag kan hier ingekeken worden.

 

Buurtbewoners reageren op voorontwerp pleintje Kolisheide

07-07-2022

In 2021 is de gemeente Pelt ingegaan op de vraag van een aantal buurtbewoners om het pleintje in het binnengebied aan de Kolisheide in te richten tot een speel- en buurtpleintje. Het gemeentebestuur vindt het belangrijk om samen met de buurt een plan op te maken om dit pleintje in te richten.

Begin dit jaar kregen buurtbewoners de kans een eigen ontwerp voor het plein door te geven aan de gemeente. De landschapsarchitect is vervolgens met de ingediende ideeën aan de slag gegaan. Hij heeft de haalbaarheid ervan onderzocht op vlak van o.a. onderhoud en budget. Hieruit is een eerste ontwerp voortgekomen.

Samen met de buurt zullen we het ontwerp verder verfijnen. Als kindvriendelijke gemeente vinden we de mening van de kinderen daarbij heel belangrijk. Daarom nodigen we buurtbewoners en hun gezin uit om feedback te geven op het eerste ontwerp van het plein. 

Begin juli stonden de medewerkers van de gemeente op het pleintje om feedback te verzamelen. Wie er niet kon bij zijn, had de mogelijkheid het voorontwerp en bijhorende uitleg online te bekijken en meteen te reageren.

Na de zomer zal de landschapsarchitect alle feedback analyseren en waar mogelijk meenemen in aanpassingen aan het ontwerp. Dit zal leiden tot het definitieve ontwerp. Na het realiseren van nog enkele andere buurtpleintjes, verwachten we de beplanting in het najaar van 2023 te kunnen aanbrengen, zodat de buurt in het voorjaar van 2024 van het pleintje zal kunnen genieten.

Heb je nog vragen, stel ze dan aan medewerker Greet Sleurs via participatie@gemeentepelt.be of 011 94 93 71.

We hopen samen met de buurtbewoners te komen tot een mooie en aangename plek in de buurt met hopelijk veel speelplezier en babbelgenot!

Meer nieuws & activiteiten

Mascottes Kindvriendelijk Pelt

We gingen op zoek naar een naam voor de twee mascottes van Kindvriendelijk Pelt. Er zijn heel wat ideeën ingediend. Een jury koos er de beste uit. In november mochten de kinderen hun stem uitbrengen.

Ik wil de ingediende ideeën bekijken