5 praktische tips om afvalvrij te wandelen

Maartje Kleiberg en haar kinderen trekken graag de natuur in. Ze vinden tijdens hun wandelingen veel achtergelaten afval. Dat zou Maartje graag anders zien. Ze geeft vijf eenvoudige tips.

Elk kind maakt zijn eigen tas

Voor we vertrekken, zorgt elk van onze drie kinderen voor zijn of haar eigen snack en drinken. Wat ze meenemen, moeten ze ook zelf dragen. Zo leren ze kiezen en nemen ze niet te veel mee op pad. Als we vroeg vertrekken, zorgen we ervoor dat de rugzakjes de avond voordien al klaarstaan.

Gebruik een drinkfles

Onze kinderen hebben elk hun eigen drinkfles die ze thuis vullen met hun favoriete drankje. Zo vermijden we heel wat afval. Bovendien kan je de flessen goed afsluiten, dus de rugzak blijft proper.

Alles in een doosje

Wij snijden fruit voor we vertrekken, maar je kan evengoed stukken fruit meenemen. Ook koekjes en andere tussendoortjes gaan in een doosje. Overschot of verpakkingen gaan gewoon weer de rugzak in.

Neem een zak mee voor zwerfvuil

Wij doen mee aan de Mooimakers. We nemen het afval dat we onderweg vinden mee. Hiervoor krijgen we vuilzakken en een grijper van de gemeente. De kinderen zijn verbaasd hoeveel afval ze onderweg vinden. Ze zijn heel gemotiveerd om hun omgeving proper te maken en zelf geen afval te laten slingeren.

Gooi geen sigaretten weg

We vinden ontzettend veel sigarettenpeuken in de natuur. Weinig mensen beseffen dat er plastic in zit, wat niet vergaat. Het is een kleine moeite om de gedoofde peuk in een vuilbak te gooien of in een klein doosje te doen dat je altijd bij je hebt in je jas of tas.

Uitgave PLT magazine, juni 2020