Skip to main content
home-page

Mooimakers

Activiteiten binnen het traject Mooimakers

Enquête bij start traject

Zomer 2020

Maatregelen en acties

2020-2022

Tweede bevraging

1-31 juli 2022

Resultaten tweede bevraging

September 2022

Gemeente Pelt vraagt Peltenaren hoe net ze Pelt vinden

01-07-2022

De gemeente Pelt gaat samen met Peltenaren de strijdt aan tegen zwerfvuil en sluikstort. Na het uitvoeren van enkele acties wil ze via een enquête opnieuw peilen naar hoe Peltenaren de netheid van hun woonomgeving ervaren. De enquête invullen neemt maximaal 5 minuten in beslag. De gemeente Pelt startte in 2020 een traject om zwerfvuil (zoals blikjes, kauwgom, sigarettenpeuken, ...) en sluikstort te bestrijden. De gemeente laat zich in dit intensief traject begeleiden en coachen door Vlaanderen Mooi. Binnen dit traject, dat een 3-tal jaar loopt, worden beproefde maatregelen rond zwerfvuil en sluikstort ingezet. Daarnaast is er ook ruimte om te werken rond een aantal vrij te kiezen thema’s die de gemeente naar voor schuift.   Om het traject en bijhorende acties te eavlueren was het belangrijk een goed zicht te krijgen op de situatie op het vlak van netheid, zwerfvuil en sluikstort binnen Pelt. De gemeente riep in de zomer van 2020, bij de start van het traject, de hulp in van de Peltenaren om via een korte bevraging aan te geven hoe net de directe woonomgeving is (in een straal van 500m rond de woning). Na het uitvoeren van maatregelen en acties roepen we de Peltenaar op om de enquête opnieuw in te vullen. Op die manier maken we een inschatting van de impact van de maatregelen en acties. De enquête invullen duurt maximaal 5 minuten en kan tot uiterlijk zondag 31 juli.  Meer info over Mooimakers, een project van Vlaanderen Mooi, en hoe je zelf Mooimaker kan worden: www.mooimakers.be 

Nieuwe sorteereilanden voor De Koel

02-06-2022

Voortaan vind je op de parkings bij de winkels aan De Koel negen sorteereilanden. Deze eilanden zijn een realisatie van de gemeente in samenwerking met Fost Plus en de Mooimakers. Rondslingerend afval voorkomen Met deze sorteereilanden wil de gemeente voorkomen dat mensen hun afval op de parking achterlaten. Klanten kunnen er hun afval sorteren in drie fracties: papier, pmd en restafval. Om alle bezoekers eraan te herinneren dat ze moeten sorteren, hangen er op verschillende plaatsen posters en bewegende flyertjes met een ludieke boodschap. Ook vragen de winkels voortaan aan hun klanten of ze nog een kassaticket nodig hebben. Zo vermijden ze rondslingerende ticketjes op de parking. Samenwerking met VOX en Mooimakers Eerder werd er op de parkings aan De Koel al een samenwerking met de Mooimakers en de school VOX opgezet. De leerlingen van VOX ruimen om de maand de parking op. Twee Mooimakers houden de parking wekelijks netjes. Maar ook de klanten kunnen vanaf nu dus hun steentje bijdragen door al het afval in de sorteereilanden te deponeren.

Gemeente Pelt voert acties uit om openbaar domein afvalvrij te maken

01-03-2022

In 2020 startte de gemeente Pelt een intensief traject met Vlaanderen Mooi om zwerfvuil en sluikstort te verminderen. Aan de hand van een enquête bij Peltenaren werd bij het begin van dit te traject een nulmeting gedaan over hoe de Peltenaar de netheid in zijn directe woonomgeving ervaart. Met de resultaten van de bevraging ging de gemeente via verschillende acties aan de slag om zwervuil en sluikstort te verminderen. Enkele voorbeelden van acties: In samenwerking met Peltse scholen afvaleilanden op de speelplaatsen installeren om leerlingen bewust te leren sorteren; Uitlenen van afvaleilanden  en peuken/stembakken aan verenigingen en organisaties bij evenementen; Installatie infobord 'Bedankt om het proper te houden!' op diverse locaties in Pelt; Opmaak en uitvoering van een vuilnisbakkenplan. In de zomer van 2022 worden de acties via een herhaling van de enquête geëvalueerd.

Meer nieuws, activiteiten & blogs

Meedenkers

Wil jij meedenken over Pelt en invloed hebben op hoe Pelt er in de toekomst uit ziet? Geef je contactgegevens door en ontvang enkele keren per jaar nieuws over nieuwe projecten of een vrijblijvende uitnodiging voor bevragingen of een workshop.

Hou me op de hoogte van nieuwe projecten