home-page
Deel op facebook
Deel op twitter
home-page
Deel op facebook
Deel op twitter
Nieuws

De Dommel weer écht laten verbinden

02-12-2020

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en gemeente Pelt starten het project Dommelvallei om de Dommel weer écht te laten verbinden. Thema's binnen dit project zijn beperking van overstromingsrisico's, waterschaarste, waterkwaliteit en waterbeleving. 

De problematiek van wateroverlast is de laatste jaren steeds nijpender geworden. We zien minder regendagen, maar de hoeveelheid regen is niet echt afgenomen, met regelmatig hevige regenbuien die grote overstromingen kunnen veroorzaken als gevolg. Het wachtbekken aan de Herenterdijk, dat in 1993 werd aangelegd en sindsdien al verschillende keren zijn nut heeft bewezen, volstaat in de toekomst niet meer. 

Om het risico op toekomstige overstromingen in het centrum van Neerpelt te beperken, zijn nieuwe ingrepen nodig. VMM en de gemeente Pelt onderzoeken binnen het project Dommevallei hoe meer water te bufferen in het wachtbekken, waar de oevers te verbreden, regenwater van het rioolstelsel af te koppelen en zo veel mogelijk ter plaatse te laten insijpelen. Naast wateroverlast, zijn het droogteprobleem en de verbetering van de waterkwaliteit belangrijke thema's in het project.

Bovendien willen de initiatiefnemers inzetten op waterbeleving. Door de steeds hetere zomers kan de Dommel de ideale plek vormen voor verkoeling en ontmoeting. De open vallei en de zandvang aan de Herenterdijk bieden mogelijkheden, net als de omgeving van WICO-campus Neerpelt (het vroegere Sint-Maria), langs het zwembad en in Neerpelt centrum. Aansluitend wordt onderzocht of enkele 'missing links' langs de Dommel kunnen weggewerkt worden zodat je over een grotere afstand langs de oevers van de Dommel kan wandelen.

Op verschillende momenten binnen dit project zullen de Peltenaren kunnen meedenken. Wil je op de hoogte blijven van dit project? Laat hier je contactgegevens achter.

Voor het project Dommelvallei laten VMM en de gemeente Pelt zich bijstaan door A2O en Multiple.