Word Mooimaker in Pelt

Mooimakers zijn vrijwilligers die minstens 1 keer/maand zwerfvuil opruimen in de buurt waar ze wonen en hiervoor opruimmaterialen krijgen van de gemeente Pelt. Een Mooimaker kiest zelf wanneer hij/zij opruimt. In Pelt zijn een 80-tal Mooimakers actief.

 

Hoe werkt het?

Registreer je als Mooimaker

Als Mooimaker registreer je zelf je opruimactie. Zo hebben de gemeente en OVAM (de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) een overzicht van waar opgeruimd wordt.

 Concreet:

 • Surf naar https://mooimakers.be/actiekaart;
 • Klik op 'Instructies overslaan';
 • Onder ‘Meer proper houden dan enkel je stoep?’ klik op ‘Ik hou een groter stuk proper!’;
 • Onder 'Kies één van de methodes', kies je voor
  • een gebied rond een locatie;
  • een route tussen twee punten (let op dat je begin- en eindpunt een ander adres zijn);
  • een keuzegebied dat je zelf op de kaart tekent.

Materiaal

De gemeente Pelt ondersteunt Peltse Mooimakers met grijpstokken (zowel voor kinderen als volwassenen), fluovestjes, handschoenen en vuilzakken. Dit materiaal kan elke werkdag tussen 9 en 12 uur afgehaald worden aan het onthaal van het gemeentehuis aan het Kerkplein (na voorafgaandelijk contact met onze duurzaamheidsambtenaar).

Wat doe ik met volle vuilzakken?

Volle vuilzakken mogen bij een openbare vuilbak gezet worden (als je die onderweg tegenkomt). De technische dienst van de gemeente doet wekelijks een vuilnisbakkenronde en ruimte de vuilzakken dan ook op.

Als er geen vuilbak in de buurt is, mag je dit melden via https://www.gemeentepelt.be/melding-doorgeven met een duidelijke omschrijving waar de technische dienst de vuilzakken kan ophalen. Probeer dit zo duidelijk en concreet mogelijk te doen, zodat de vuilzakken gemakkelijk terug te vinden zijn voor de medewerkers van de technische dienst.

 

Een bedankje voor jouw hulp

Mooimakers kunnen een bedankje krijgen voor hun actie in de vorm van LimbU-punten. Elke LimbU is 1€ waard en kan omgezet kunnen worden in filmtickets, een Winkelhierbon, treinkaarten en lijnkaarten. 

Gemeente Pelt kent Peltse Mooimakers elk jaar in januari LimbU-punten toe. Ook met andere duurzame acties kan je LimbU-punten verdienen.

Registreer je op www.limbu.be

 • Ga naar www.limbu.be;
 • Klik op ‘registreren’;
 • Geef je rijksregisternummer is. Vaak werkt 1x op enter duwen hier niet. Het kan zijn dat je een aantal keer op enter moet duwen voor je naar het volgende scherm gaat;
 • Vul op het volgende tabblad je gegevens aan en kies een wachtwoord.

Toekenning LimbU-punten

Elke Peltse Mooimaker die min. 1x/maand zwerfvuil opruimde ontvangt in januari LimbU-punten. Je ontvangt een mailtje als de punten toegekend zijn.

 

Bijkomende vragen of problemen?

Ondervind je problemen of heb je nog vragen? Contacteer duurzaamheidsambtenaar Anja Snoekx  via anja.snoekx@gemeentepelt.be of 011 94 93 63.