Skip to main content
home-page

Elektrische bakfietsen

09-05-2022

Pelt gaat twee elektrische deelbakfietsen uitlenen: een family bike voor de Peltse gezinnen en een cargo bike voor de lokale handelaars.   Op 11 mei aanstaande kunnen de handelaars kennismaken met de cargobike, op 14 mei kan iedereen tijdens de weekmarkt in de Kerkstraat een proefritje maken met de family bike. Vervolgens kan je de bakfietsen gratis reserveren voor een testperiode van drie weken. Fietsvriendelijke gemeente Pelt beschouwt de elektrische bakfiets als één van de meest duurzame transportmiddelen van de toekomst. Voor korte verplaatsingen ben je immers vaak sneller met de fiets.   Cargo bike voor handelaars Pelt gelooft dat de cargo bike Peltse handelaars en zelfstandigen nog efficiënter en duurzamer zal maken. De gemeente kocht daarom een cargo bike met laadbak van 300 liter. Die garandeert dat handelaars hun lokale leveringen vlot kunnen uitvoeren. Het deksel is zelfsluitend. De laadruimte van de cargo bike is bijvoorbeeld ideaal om als klusjesman je gereedschap te vervoeren of om als bakker broodjes aan huis te brengen.  Family bike voor inwonersDaarnaast kocht de gemeente een family bike voor de Peltse gezinnen. Daarin kan je 2 tot 3 kinderen meenemen. Dat is ongetwijfeld een hele belevenis voor de kinderen. Stevige gordels en een stevige bak bieden bescherming aan de kleinsten. Uiteraard kan je er ook je boodschappen mee gaan doen. TestenZowel gezinnen als handelaars kunnen vanaf half mei de bakfietsen drie weken gratis lenen en uittesten. Reserveren kan door een mail te sturen naar planningenprojecten@gemeentepelt.be. Vermeld je naam, naam zaak (voor handelaars), adres, tel.nr en de gewenste periode. De beschikbare periodes zijn binnenkort te vinden op www.gemeentepelt.be/bakfietsen. PromovideoVoor de cargo bike werd eind maart een promovideo opgenomen. De Peltse actrice Joke Emmers testte voor ons de bakfiets en legt omstandig uit welke allemaal de voordelen zijn. De beelden werden gemaakt door Jens Veraa en Didier Coldenhoff. Deze laatste verzorgde ook de montage.Klik hier om de video te bekijken. MobilabDe Peltse bakfietsen kosten elk iets meer dan 6000 euro. De aankoop kadert in het Mobilab-project dat loopt in samenwerking met Mobiel 21. Mobiel 21 ondersteunt hierbij 3 Limburgse gemeenten – Pelt, Peer en Oudsbergen – om werk te maken van meer duurzame mobiliteit. Door hun inwoners te laten proeven van mobiliteitsoplossingen die burgers zelf voorstellen, werken ze aan duurzame gedragsverandering. De gemeente Pelt kiest nu voor een deelsysteem met een bakfiets en een cargofiets die mensen gratis kunnen uitproberen gedurende 3 weken. Met zo’n bakfiets heb je dus niet per se meer een auto nodig om grotere stukken te vervoeren of extra passagiers mee te nemen. Het zijn allebei duurzame oplossingen voor een gezonde fietsgemeente op mensenmaat.

Bevraging Pelt op Pedalen - Hoe gaan we verder aan de slag?!

01-12-2020

In het najaar van 2020 vond de bevraging Pelt op de Pedalen plaats. Maar liefst 1166 Peltenaren vulden de bevraging over hun fietsgewoonten in. Burgerlabs De gemeente Pelt, Mobiel 21 en Innovatiesteunpunt gaan nu een stapje verder. In 2021 gaan we in enkele burgerlabs dieper in op de resultaten van de bevraging. Burgerlabs zijn leuke en interactieve workshops waar we concreet met Peltenaren kijken welke gerichte ingrepen, aanvullend op de infrastructuurwerken die in het meerjarenplan zijn opgenomen, we kunnen doen. Momenteel hebben we twee burgerlabs gepland. Doel van de sessies We geven jullie inzichten mee over waar de Peltenaar van wakker ligt, waar er kansen en opportuniteiten zijn, en waar we samen zaken kunnen in beweging brengen. De Bburgerlabs zijn participatief en co-creatief. Met jouw stem en inzichten komen we tot gedragen initiatieven. De burgerlabs worden begeleid door het Innovatiesteunpunt en Mobiel21.  De participatieve sessies moeten leiden tot testfases of experimenten in de zomer van volgend jaar. Concreet De sessies vinden plaats op woensdag 13 januari en woensdag 3 maart, telkens van 19.30 tot 21.30 uur. Zolang de huidige coronamaatregelen gelden, vinden de sessies plaats via Zoom. We vragen je in te schrijven uiterlijk op 10 januari via een mailtje naar seppe.jacobs@innovatiesteunpunt.be We bezorgen je na de inschrijving de zoomlink en extra inzichten in de bevraging. Inzichten bevraging Toch al nieuwsgiering naar het een tipje van de sluier? De bevraging leverde heel wat interessante inzichten op. Zo vallen de vier fietsherstelzuilen in de smaak en zouden extra zuilen of drukke fietsroutes gewaardeerd worden. Veel Peltenaren geven ook aan dat op bepaalde plaatsen meer en betere fietsenstallingen welkom zijn. Opvallend is ook dat veel mensen graag meer zouden willen fietsen, maar dat ze het niet doen omdat er een klein defect is aan hun fiets. 

Bevraging meer dan 1200 keer ingevuld

16-10-2020

De bevraging 'Pelt op de pedalen', die liep van 21 september tot 11 oktober, werd massaal ingevuld. We ontvingen 1214 ingevulde enquêtes, waarvan 1166 volledig ingevuld. Een mooi resultaat! We verwerken de resultaten momenteel meer in detail, zoals de antwoorden op de afzonderlijke vragen en enkele kruisvergelijkingen.  In een volgende stap willen we met een kleinere groep samenkomen om de resultaten te bestuderen en er enkele mogelijke acties uit te halen om Pelt op de pedalen te krijgen.  In een derde stap willen we enkele acties concreet uitwerken en echt gaan uittesten. Wil je graag meedoen aan deze volgende stappen en/of op de hoogte gehouden worden, laat hier je contactgegevens achter.

Meer nieuws & activiteiten

Pelt op de pedalen. Denk jij mee?

Met dit traject willen we samen met jullie nagaan hoe we Peltenaren vaker op de pedalen krijgen.