Skip to main content
home-page

Participatietraject naam

De Stroming is de nieuwe naam

07-01-2024

De naam werd bekendgemaakt tijdens de nieuwjaarsreceptie voor de bevolking op zondag 7 januari. De Stroming was één van de vier namen waarop de Peltenaren konden stemmen. Met 46 % van de stemmen kwam de naam ruim als eerst uit de bus. Het gebouw aan het Kerkplein zal aan diverse diensten en functies onderdak bieden: de bibliotheek, de raad- en ceremoniezaal en het Huis van het Kind Pelt. Het gebouw zal ook een plaats zijn waar Peltenaren ruimte hebben voor ontmoeting, om tot rust te komen, om inspiratie op te doen… De term ‘gemeentehuis’ zal deze diverse lading niet meer dekken. Daarom is de gemeente samen met de bevolking op zoek naar een nieuwe naam die al die verscheidenheid en dynamiek wel eer aan zal doen. In een eerste ronde dienden de Peltenaren 126 voorstellen in. Daaruit maakte een jury van mensen die zeer nauw betrokken zijn bij de diensten die in het gebouw zullen huisvesten, een selectie van vier namen: De Kameleon, Het Labyrint, Het Pelterhuis en De Stroming. Tijdens de laatste twee weken van 2023 konden de Peltenaren online hun keuze bekendmaken. Bijna 500 inwoners deden dat ook en bijna de helft koos dus voor De Stroming. De motivering en verklaring voor deze naam luidt als volgt: “De stroming is letterlijk aanwezig, namelijk die van de Dommel vlakbij het gebouw. De stroming zal ook in het vernieuwde gebouw terug te vinden zijn, namelijk in de golfbeweging in de buitenmuren. Een stroming is ook een geheel van meningen of een denkrichting in de maatschappij, de cultuur en de politiek. Dit gebouw verenigt vele stromingen in deze drie domeinen – opvoeding, bibliotheek en gemeenteraad. De stroming is ook een voortbeweging die je meeneemt naar nieuwe horizonten, inzichten en ervaringen. Ze verwijst naar de dynamiek waarop dit gebouw met zijn vervlechting van diensten de Peltenaren wil meevoeren naar ontmoeting.” De werken schieten intussen goed op. De bibliotheek is al volop bezig met de voorbereiding van de verhuizing. En de ingebruikname is voorzien voor ongeveer halfweg 2024.

Stem op jouw favoriete naam voor het nieuw trefcentrum aan het Kerkplein

14-12-2023

Een jury boog zich over alle ingezonden voorstellen voor een naam voor het nieuwe trefcentrum aan het Kerkplein. Ze koos er 4 namen uit om ter stemming voor te leggen aan de Peltenaar. Elke inwoner van de gemeente Pelt geboren in het jaar 2017 of eerder kan tot en met zondag 31 december 2023 zijn of haar stem uitbrengen. Welke van onderstaande namen (in alfabetische volgorde) is jouw favoriet ? Stem hier De Kameleon Het vernieuwde gebouw aan het Kerkplein zal zich – als een kameleon – telkens aan veranderende omstandigheden aanpassen. Kameleon staat voor flexibiliteit. Nu eens is het een bibliotheek, dan eens – als raadszaal – het huis van de democratie, eveneens een plek waar gezinnen warme ondersteuning vinden, en regelmatig ook een plaats om te vieren. Het is tevens een informatie- en leercentrum, een verzamelpunt van expertise, een vrijplaats voor verwondering. Maar steeds een plaats voor ontmoeting voor de Peltenaren. Het Labyrint Via allerlei paden en manieren kan je komen ontdekken wat deze campus te bieden heeft. Bij een labyrint is het niet de bedoeling een bepaald punt te zoeken. Zo ook in dit gebouw. Als je het hele labyrint doorloopt, doorloop je ook een leven: geboorte, kindertijd, jeugd, huwelijk, politiek, tot rust komen, workshops, koffie bij de krant... Uiteindelijk leidt het labyrint je - met meer wijsheid- ook weer terug naar buiten. In elk geval: Een labyrint daagt uit en zet aan tot actie. Het Pelterhuis Het woord Pelterhuis lijkt een beetje op 'gemeentehuis' maar dan specifiek voor 'ons Pelt'. We hoeven het immers niet ver te zoeken. Dit is altijd een huis geweest. Vroeger gemeentehuis, voortaan een huis met verschillende ‘kamers’ die diverse bestemmingen herbergen op het vlak van opvoeding, cultuur, politiek en ook viering. Het zijn uiteenlopende facetten van de Peltse leefgemeenschap. Wat ze gemeen hebben is samenkomst en ontmoeting en dat wil dit open huis aanbieden voor alle Peltenaren. De Stroming De stroming is letterlijk aanwezig, namelijk die van de Dommel vlakbij het gebouw. De stroming zal ook in het vernieuwde gebouw terug te vinden zijn, namelijk in de golfbeweging in de buitenmuren. Een stroming is ook een geheel van meningen of een denkrichting in de maatschappij, de cultuur en de politiek. Dit gebouw verenigt vele stromingen in deze drie domeinen – opvoeding, bibliotheek en gemeenteraad. De stroming is ook een voortbeweging die je meeneemt naar nieuwe horizonten, inzichten en ervaringen. Ze verwijst naar de dynamiek waarop dit gebouw met zijn vervlechting van diensten de Peltenaren wil meevoeren naar ontmoeting.   Stem hier   Meer weten over geldig stemmen? Lees hier welke regels we toepassen.

Jury selecteert beste namen uit ingezonden voorstellen

01-12-2023

Tot en met zondag 5 november kon iedereen een voorstel indienen voor een naam voor het gebouw aan het Kerkplein dat de centrale bibliotheek, het Huis van het Kind, de raadszaal en ceremoniezaal zal huisvesten. We ontvingen 126 unieke voorstellen. Alle voorstellen werden voorgelegd aan een jury bestaande uit uit vrijwilligers van de bibliotheek en Wiegwijs; leden van de kinder-, tiener- en jeugdraad; en medewerkers van Kind & Gezin, Opvoedingswinkel en de gemeente Pelt. De juryleden kregen ieder de opdracht uit deze lijst van voorstellen hun 5 beste voorstellen te kiezen en aan de gemeente te bezorgen. Voorstellen die in geen enkele lijst voorkwamen, werden geschrapt voor verdere bespreking. Eind november gingen de juryleden tijdens een fysieke bijeenkomst met elkaar in gesprek over de overblijvende namen. Criteria voor een goede naam werden uitgewisseld en er werden nog meer namen geschrapt. Een finale stemronde bepaalde welke namen voorgelegd zouden worden aan de Peltenaar.  Van vrijdag 15 december tot en met zondag 31 december zal elke inwoner van Pelt (geboren in het jaar 2017 of eerder) op zijn of haar favoriet kunnen stemmen.

Meer nieuws & activiteiten

Meedenkers

Wil jij meedenken over Pelt en invloed hebben op hoe Pelt er in de toekomst uit ziet? Geef je contactgegevens door en ontvang enkele keren per jaar nieuws over nieuwe projecten of een vrijblijvende uitnodiging voor bevragingen of een workshop.

Hou me op de hoogte van nieuwe projecten