Skip to main content
home-page
home-page
Nieuws

Peltorama 2050 definitief vastgesteld door gemeenteraad

01-12-2023
Op 30 november werd Peltorama 2050, het nieuw ruimtelijk beleidsplan, voorgelegd aan de gemeenteraad ter definitieve vaststelling. Hiermee legt de gemeente een ambitieuze ruimtelijke toekomstvisie neer. De afgelopen drie jaren deed de gemeente regelmatig een beroep op de bevolking om mee te denken. Levenskwaliteit staat centraal

Het traject is met de definitieve vaststelling ten einde. Pelt is daarmee de derde gemeente van Vlaanderen die een beleidsplan ruimte vaststelt.

Maar het plan dat nu op tafel ligt is in feite ook een nieuw begin. Alle beslissingen die in de komende decennia genomen worden inzake ruimtelijk beleid vinden in Peltorama 2050 een basisvisie waarop het bestuur en de administratie zich kunnen baseren.

 De levenskwaliteit van de Peltenaar staat centraal in het plan. Die visie is broodnodig wegens nieuwe globale en lokale uitdagingen waar we voor staan. Denk bijvoorbeeld maar aan de wateroverlast van de afgelopen maand en de nood aan ontharding. Peltorama 2050 geeft een nieuwe blik op de manier waarop we met onze ruimte omgaan. Zo koesteren we de open ruimte, zetten we in op de centrumrol die Pelt kan spelen en zorgen we dat Pelt klaar is om de klimaatuitdagingen op te vangen. Leefbare dorpen, publieke ruimtes voor ontmoeting en een duurzame mobiliteit krijgen ook hun aandacht.

Participatie van de Peltenaren

Doorheen het traject van de afgelopen drie jaren werden de Peltenaren op verschillende manieren meermaals betrokken bij de totstandkoming van de visie. In het bijzonder werd gekeken naar kinderen en jongeren voor wie dit nieuwe ruimtelijk beleid uiteindelijk de meeste impact zal hebben.

Ook via Participelt werden digitale bevragingen gedaan en tijdens infotentoonstellingen en debatavonden kon iedereen kennismaken met de uitdagingen en de voorgestelde oplossingen. In de diverse mediakanalen van de gemeente en via de pers konden Peltenaren op regelmatige tijdstippen de voortgang meevolgen. Deze definitieve vaststelling is het sluitstuk van die uitgebreide participatie-oefening. Door die participatie is het plan gedragen door de Peltse bevolking en vormt het een stevige basis waarop Pelt de komende decennia letterlijk en figuurlijk kan bouwen.

Vragen?

Alle info over het beleidsplan vind je op www.peltorama2050.be. Heb je nog vragen, mail dan naar peltorama2050@gemeentepelt.be of bel naar 011 94 94 79.

Nieuws

Dossier Peltorama 2050 goedgekeurd door gemeenteraad

31-03-2023
Op 30 maart werd Peltorama 2050, het nieuw ruimtelijk beleidsplan, voorgelegd aan de gemeenteraad ter voorlopige vaststelling. Hierdoor kan het openbaar onderzoek starten. De komende weken volgt uitgebreide communicatie, onder andere via de website www.gemeentepelt.be/peltorama2050.  Een nieuw ruimtelijk beleid

Met de voorlopige vaststelling van Peltorama komt stilaan de eindmeet in zicht. Het project werd opgestart begin 2020 en moet eind dit jaar uitmonden in een nieuwe visie op ruimtelijk beleid tot 2050 en verder.
Die visie is nodig wegens nieuwe globale en lokale uitdagingen waar we voor staan. Die eisen nieuwe oplossingen zoals behoud van groen, anders bouwen, ontharding, beter openbaar vervoer en mobiliteitsinfrastructuur, … Het gemeentebestuur heeft de ambitie om als één van de eerste gemeenten in Vlaanderen een antwoord te bieden op de hedendaagse uitdagingen en dus de nodige veranderingen door te voeren.

Jongeren en hun kijk op ruimte

Tijdens de twee jaar dat Peltorama 2050 tot stand kwam, vroeg de gemeente regelmatig aan kinderen en jongeren hoe zij kijken naar ruimtelijke uitdagingen en welke oplossingen ze zelf voorstellen.
Ze gaven aan dat er op het vlak van verkeersveiligheid, vooral voor de zwakke weggebruiker, veel ruimte tot verbetering is. Met meer ruimte voor voetgangers en fietsers kunnen ze zich al op jongere leeftijd zelfstandiger verplaatsen.

Opvallend was ook dat jongeren vaker denken in termen van algemeen belang. Oplossingen zoals gemeenschappelijke tuinen en parken kwamen regelmatig terug tijdens de workshops met kinderen en jongeren. Ze willen streven naar een publieke ruimte waar ontmoeting weer alle kansen krijgt, niet alleen met andere kinderen maar ook in interactie met volwassenen. Daarnaast vinden ze behoud van groen van erg groot belang, in de buitengebieden maar zeker ook in de centra. Dat dat een mentaliteitswijziging betekent is voor hen een vanzelfsprekend gevolg.

Met Peltorama 2050 krijgen ze de garantie dat de gemeente Pelt in de komende decennia tegemoetkomt aan hun bezorgdheden. Het plan voorziet in een groenere en veiligere woonomgeving dichtbij de kernen, waar alles overzichtelijk en nabij is. Ook voorziet Peltorama 2050 een groter aanbod aan kwalitatief en duurzaam vervoer, zodat die bereikbaarheid zich ook uitstrekt naar andere steden en gemeenten. Uiteindelijk moet Peltorama 2050 ervoor zorgen dat hun generatie en die van hun kinderen en kleinkinderen nog op een aangename manier kan wonen, werken en leven in Pelt.

Communicatie in verschillende kanalen

Peltorama 2050 is niet in enkele zinnen uit te leggen. Het plan vereist een verandering van aanpak doorheen alle ruimtelijke dossiers van de toekomst. De grote lijnen van Peltorama 2050 lees je vanaf 8 april in een bijlage bij PLT magazine. Wie daarna nog meer details wil weten, kan terecht op de website www.gemeentepelt.be/peltorama2050. Ook vind je in de 9 kerkdopen van Pelt infopanelen in de buurt van de kerk of de school. Daar lees je wat Peltorama 2050 specifiek voor die buurt betekent.

De komende weken verschijnen op de sociale media van gemeente Pelt ook video’s waarin het verhaal in het kort of in een iets langere versie uitgelegd wordt.

Ten slotte zijn er ook enkele infosessies op:

dinsdag 2 mei van 19 tot 21.30 uur in ’t Zoalke in Sint-Huibrechts-Lille; zondag 7 mei van 14 tot 17 uur in De Club, tweede verdieping gemeentehuis woensdag 10 mei van 19 tot 21.30 uur in zaal Dommelgalm.

Tijdens die sessies kun je je persoonlijke vragen kwijt bij de bevoegde diensten en experts die ter plekke aanwezig zijn. Je verneemt er ook meer over de timing en het proces van het openbaar onderzoek.

Start openbaar onderzoek

Het openbaar onderzoek start op maandag 24 april en loopt tot en met maandag 24 juli. Tijdens die periode kunnen inwoners het dossier inkijken en kan iedere natuurlijke persoon of rechtspersoon standpunten, opmerkingen en/of bezwaren meedelen. Dat kan ten aanzien van het College van Burgemeester en Schepenen, Oude Markt 2, 3900 Pelt.

Vragen?

Heb je vragen over Peltorama 2050? Dan kun je terecht op 011 94 94 94, of mail naar peltorama2050@gemeentepelt.be.

Nieuws

Eerste dorpsdebat Peltorama 2050

10-11-2021

Gisterenavond vond in Palethe het eerste dorpsdebat over Peltorama 2050 plaats. De enthousiaste aanwezigen gaven tal van ideeën en suggesties over Overpelt-Centrum, Overpelt-Fabriek en Sint-Huibrechts-Lille. Ze gingen in gesprek over de troeven van hun buurt of dorp, maar ook over zaken waar ze bezorgd over waren of ruimtelijke ontwikkelingen die ze prioritair willen aanpakken. Iedereen kreeg vlaggetjes waarmee men op de kaart mocht aangeven welke troeven er in hun buurt waren of op welke plaatsen er opportuniteiten of kansen tot ontwikkelingen waren. Daarnaast uitten ze ook hun bezorgdheden over bestaande of toekomstige plannen in hun buurt. Ten slotte mochten ze ook elk een eigen prioriteit naar voren schuiven.

Er werd gesproken over oplossingen voor het autoverkeer, het stijgend aantal appartementen, maar ook de groene longen in de buurt van de centra en het behoud van het bestaande karakter van bijvoorbeeld de unieke dorpskern van SHLille. Ook sprak men over de kansen voor Overpelt-Centrum met de komst van de aangepaste Noord-Zuid, de voordelen van een omleidingsweg en betere mogelijkheden qua openbaar vervoer. Kortom, het was een avond met veel vruchtbare ideeën waar ook ruimte was om samen constructieve oplossingen te zoeken voor de knelpunten en bezorgdheden.

Wil jij ook je mening over het toekomstige ruimtelijke beleid van Pelt geven? Wil je mee nadenken over mobiliteit en leefkwaliteit in de woonkernen? Schrijf je dan in voor resterende sessies. Op 9 november kun je terecht in de Drossaerd om 19.30u om het te hebben over Lindel-Hoeven, Holheide en Herent. Op 15 november in zaal Dommelgalm vanaf 19.30u zijn Grote Heide, Damsheide, Boseind en Neerpelt-Centrum aan de beurt. Inschrijven kan via www.gemeentepelt.be/dorpsdebatten of via een telefoontje naar 011 94 94 94.