Skip to main content
home-page
home-page
Blog

Workshopreeks met kinderen speelpleinwerking

20-10-2022

Ook in de tweede fase van het project Peltorama 2050 focussen we op diegenen die de grootste impact van het project zullen ervaren, namelijk de kinderen en jongeren. Daarom trokken we midden augustus naar de gemeentelijke speelpleinwerking 'De Speelvogels', voor drie workshops van telkens een 2-tal uur met kinderen tussen 9 en 13 jaar. De toekomstige kindvriendelijke ruimtelijke ontwikkeling in Pelt. Hoe zien kinderen dat zelf? Dat was het uitgangspunt van dit korte traject. Met een reeks speelse methodieken, met opdrachten binnen en buiten, gingen we aan de slag.

We vroegen de kinderen o.m. wat er goed is aan Pelt en wat eerder een knelpunt. We gingen enkele keren met de kinderen op stap en vroegen hen het ons en andere grote mensen ter plekke te laten zien. Er kwamen dingen naar boven rond voorzieningen (speelplekken, bibliotheek, sporthal, ...), verkeersveiligheid en veiligheid in het algemeen.

Daarnaast lieten we de kinderen een oefening doen rond het invullen van ruimte met woningen en voorzieningen als scholen, winkels, speeltuinen, ... Hoe plaatsen kinderen woningen en voorzieningen in een vooraf afgebakend stuk? Kiezen ze voor alleenstaande of geschakelde woningen? Zetten ze appartementen? Waar plaatsen ze de voorzieningen? Dichtbij de woningen of verder af? Voorzien ze groen? Boeiende vragen waar nog boeiendere antwoorden op kwamen.

De gemeente liet zich voor dit traject begeleiden door Peter Dekeyser van Kind & Samenleving. Het verslag kan hier ingekeken worden.

 

 

Blog

Ruimtelijke beleidsvisie samen met inwoners uittekenen

19-03-2021

Met Peltorama 2050 wil de gemeente Pelt onderzoeken hoe we lokaal een antwoord kunnen bieden op uitdagingen op het vlak van klimaat, demografie, biodiversiteit en mobiliteit. In de volgende drie jaar willen we met Peltenaren op verschillende momenten in gesprek gaan om zo hun ideeën mee te nemen in een strategische visie op ruimte in Pelt.

 

Om alle ruimtelijke functies op elkaar af te stemmen, maakten Overpelt en Neerpelt vroeger al elk een ruimtelijk structuurplan. Als fusiegemeente Pelt willen we met Peltorama 2050 daarop verder bouwen en onderzoeken welke keuzes op vlak van ruimte mee een antwoord kunnen bieden aan globale uitdagingen zoals klimaatverandering, demografie, verlies aan biodiversiteit. Het doel: een plan met een vernieuwde visie en een daarop aangepast beleid.

Dit beleidsplan helpt ons goede ruimtelijke keuzes te maken voor later. Waar en hoe willen we bouwen? Hoe zorgen we voor een goede leefbaarheid van de kernen? Welk deel blijft natuur? Bovendien moet er ook plaats zijn voor kwaliteitsvol wonen én efficiënte mobiliteit.

 

Participatieproces

Het doel van Peltorama 2050 is om iedereen te laten meedenken over deze ruimtelijke visie. Het wordt een grote denkoefening waar zowel jong als oud bij betrokken worden. We willen op die manier de komende jaren samen met de inwoners en andere belanghebbenden tot een gedragen visie komen. De finale beslissing over dit beleidsplan wordt midden 2023 door de gemeenteraad genomen.

Het participatieproces zal drie jaar duren en bestaat uit verschillende etappes. Zo zal er onder andere een enquête worden verspreid, houden we een denkoefening met schoolkinderen, gaan we in dialoog met inwoners en worden er informatiesessies gehouden.

 

Eerste stappen

In de eerste fase die einde maart start kunnen Peltenaren zich informeren of hun stem laten horen via:

Bevraging Peltorama: een online enquête van een 10-tal minuten. In te vullen tot uiterlijk zondag 11 april. Een papieren versie is te verkrijgen aan de onthaalbalies van de twee gemeentehuizen. Vul de enquête hier in. Digitale infosessie over de inhoud van het project en het participatieproces: dinsdag 30 maart om 19.30 uur. Ontvangst vanaf 19.15 uur. Registreren kan hier. Samenstelling en eerste bijeenkomst P50: een groep Peltenaren die gedurende het traject een 3-tal keer samenkomt en intensiever mee denkt. Meer info vind je hier.

Alle info hierover is terug te vinden op www.gemeentepelt.be/peltorama2050.

In de periode 1 tot 30 juni en 1 september tot 30 oktober volgen respectievelijk een publieke consultatie van de conceptnota die de ambities en krachtlijnen omvat, en de raadpleging van de kennisgevingsnota van de planMER.

 

Meer info

 In de week van 22 maart krijgen alle inwoners van Pelt een flyer over Peltorama 2050 in de brievenbus.

 

Blog

Fase één van start gegaan

15-10-2020

Sinds midden augustus is het project 'Ruimte voor Pelt' van start gegaan met een eerste fase waarin we met Peltenaren en andere belanghebbenden willen dromen over het Pelt van 2050.

We stellen Peltenaren de vraag hoe onze gemeente er op lange termijn kan uitzien op vlak van ruimte, onder meer rekening houdend met enerzijds globale uitdagingen op vlak van klimaat, (bio)diversiteit, demografie en ongelijkheid en anderzijds thema's als beeldkwaliteit en DNA, publieke ruimte, ope, ruimte, mobiliteit, regionale positionering en verhogen van het ruimtelijk rendement.

In deze eerste fase zetten we volgende stappen om de visie van Peltenaren en andere belanghebbenden te horen:
- rondetafelgesprek met college van burgemeester en schepenen, gemeenteraadsleden, GECORO, en hogere overheid;
- samenkomsten GECORO;
- samenkomst gemeenteraadscommissie;
- focusgroep rond thema wonen;
- samenkomst klankbordgroep met o.m. belangengroepen, experten, dienstverlenende instellingen, ...
- ruime bevraging Peltenaren;
- bevraging kinderen en jongeren;
- samenkomst denkgroep Peltenaren bijvoorbeeld samengesteld door toevallige trekking uit bevolkingsregister aangevuld met andere geïnteresseerde Peltenaren.

De eerste fase wordt in de lente van 2021 afgesloten met de opmaak van een conceptnota en een publieke raadpleging van 60 dagen over deze conceptnota. 

In een tweede fase, die loopt tot in het voorjaar van 2022, wordt voortgebouwd op de conceptnota en willen we met Peltenaren nadenken over enkele concretere thema's en locaties in Pelt. We eindigen fase twee met een voorontwerp van het beleidsplan 'Ruimte voor Pelt'. In de derde fase kan iedereen reageren op het ontwerp in een openbaar onderzoek van 90 dagen.

Wil je graag op de hoogte gehouden worden van de verschillende fasen en uitgenodigd om mee te denken, laat dan hier je contactgegevens achter. 

Blog

Pelt maakt werk van een beleidsplan ruimte

31-01-2020

Het gemeentebestuur maakt werk van een beleidsplan 'Ruimte voor Pelt'. Dit plan vervangt de bestaande gemeentelijke ruimtelijke structuurplannen van Overpelt en Neerpelt en geeft kader/richting aan de toekomstige ruimtelijke ontwikkeling van Pelt, gericht op de middellange en lange termijn (tot 2050).

Het beleidsplan 'Ruimte voor Pelt':

zet een ‘stip aan de horizon’: het plan is niet rechtstreeks bindend voor burgers, maar toont wel de ambities die de gemeente op vlak van ruimte in de toekomst heeft. geeft een inkijk waar en hoe we zullenwonen we in de toekomst? Vraagstukken zoals mobiliteit, klimaatadaptatie, leefbaarheid, natuur, landbouw en groen komen aan bod. Hoe doen we dit?

De gemeenteraad in zitting van 30 januari 2020 heeft de startbeslissing genomen om te starten met de opmaak. Op dit moment wordt het proces voorbereid (zoeken studiebureau voor ondersteuning,...). De doorlooptijd van het plan wordt op meerdere jaren voorzien. Een definitief beleidsplan wordt verwacht tegen midden 2023.

Inspraak voor publiek en stakeholders

Uiteraard maakt het gemeentebestuur dergelijke beleidsplannen niet alleen op, maar wordt er uitgebreid geluisterd naar publiek en stakeholders. De komende tijd worden er tal van participatiemomenten voorzien:

Formeel: publieke raadpleging over conceptnota (termijn nog bekend te maken) Formeel: openbaar onderzoek (nog bekend te maken) Andere informele momenten (nog bekend te maken) Op dit moment voorbereiden om te starten – in loop voorjaar 2020 zal participatieplan duidelijker zijn/starten.